Oblastní kolo soutěže v programování (1997)

O soutěži středoškolské mládeže v programování

Poslední dubnovou sobotu proběhlo v počítačových učebnách Katedry výpočetní a didaktické techniky (KVD) PeF ZČU západočeské oblastní kolo soutěže středoškolské mládeže v programování. Vyhlašovatelem soutěže bylo MŠMT ČR, garantem a pořadatelem byla KVD PeF ZČU a Stanice mladých techniků (SMT) v Plzni. Do soutěže se přihlásilo 28 studentů z jedenácti středních škol, převážně gymnázií západočeského regionu.

Soutěžící měli k dispozici prostřednictvím fakultní počítačové sítě tyto programovací jazyky: Borland C++, Borland Pascal, GW Basic, Q-Basic, Turbo Pascal a Borland Delphi. Ukázalo se, že největší oblibě se stále těší Pascal, pouze dva soutěžící si za programovací jazyk vybrali Borland C++, žádný neprogramoval v Basicu.

Byly zadány celkem tři soutěžní příklady různého stupně obtížnosti. Příklady byly zadány jednotně vyhlašovatelem soutěže pro všechna oblastní kola. Na řešení soutěžních úkolů byly stanoveny 4 hod. času. Porota hodnotila funkčnost programů, efektivitu a originalitu řešení a dokumentaci. O pořadí na prvních třech místech rozhodl pouze těsný bodový rozdíl. Zatímco poslední účastníci soutěže nezískali ani jediný bod, první tři obdrželi přibližně dvě třetiny všech možných bodů. Téměř polovina soutěžících byla hodnocena "nulou" u jednoho příkladu, přibližně třetina soutěžících u dvou příkladů. Pro všechny byly proto jistě cenné informace, které v závěrečném vyhodnocení poskytla ke každému příkladu porota.

Odměnou pro nejlepší soutěžící byly vedle diplomů také "programátorské" knihy a snad také pocit, že právě oni mohou být nominováni do republikového kola soutěže v programování.

Petr Michalík, 30. 4. 1997, KVD PeF ZČU